www.nca.hu
A honlap a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával készült.

XV. Szalóki Népi- és Sportjátékok Fesztiválja

A Tisza-tó Régió Ifjúságáért Egyesület egy nemzetközi népijáték konferencia megrendezésével bővítette a már hagyományos fesztiválprogramot, melyhez a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatán nyert támogatást.

18-án érkeztek a külföldi csoportok Lengyelországból, Franciaországból és Erdélyből. Vendégeink a szállás elfoglalása után részt vettek egy programismertetésen, melyen sor került az akkreditálásra, minden csoport mellé egy helyi csoportvezető és egy tolmács került beosztásra.

18-án délután egy hagyományőrző lakodalmas rendezvénnyel kezdődött a program. A tiszafüredi táncosok és népzenekar, a Csillaghúr Népdalkör és Citera Zenekar házigazdaként bevonta a programba a lengyel és erdélyi csoportot is. Felelevenítettük a térség hagyományőrző szokásait és játékait. Volt vőlegénybúcsúztatás, lánykikérés, menyasszony búcsúztatás, a menet során tűzugratásra, később menyasszony- és menyecske táncra is sor került és a vendégek megkóstolhatták egy falusi lagzi gasztronómiai kínálatát is. A százhúsz fős násznép táncos hangulatáról a Kiss – Polyák duó gondoskodott.

19-én tíz órától a Városi Önkormányzat nagytermében kezdődött a konferencia száz fő részvételével. A külföldi delegációk mellett a térség hagyományőrző civil szervezetei is képviseltették magukat.

A konferenciát megnyitotta, és a jelenlévőket köszöntötte Bordás Imre, Abádszalók polgármestere. Ezt követően Kiss András a Tisza-tó Régió Ifjúságáért Egyesület elnöke beszédében visszatekintett az abádszalóki népijátékokat bemutató csoport 15 éves tevékenységére, utalt az egyesület nemzetközi, civil szervezetekkel kialakított kapcsolatára.

Következő előadóként Bali István, az Európai Vidékfejlesztő Egyetemekért Egyesület nemzetközi hálózatának alelnöke osztotta meg gondolatait a hallgatósággal a hagyományőrző népi és sportjátékok kialakulásáról, Jász – Nagykun – Szolnok megyei tapasztalatairól. Bemutatta, és a jelenlévőket megajándékozta egy általa, a népijátékokról írt könyvvel.

A népi és sportjátékok franciaországi helyéről és szerepéről tartott előadást Alain Arnaud az Odarsi Faluház elnöke, beszéde során megismerhettük a Haut-Garonne megyei Faluházak életét is, amelynek szintén ő az elnöke.

Ezt követően dr. Kazimeirz Fudala, a lengyel testvértelepülésünk polgármestere adott tájékoztatást a hagyományőrző rendezvények szervezéséről Malopolska régióban, Tarnow járásban.

René Broutta, a Marquise-i Népi Íjász Szövetség elnöke, aki mind a 15 fesztiválon részt vett az Észak – Franciaországi népi íjászatról beszélt.

Az előadások alatt Szekrényes Istvánnak köszönhetően projektoros kivetítés volt, a képek segítségével áttekinthettük azokat a hazai és külföldi eseményeket, amelyek az egyesület életében kiemelkedő jelentőséggel bírtak.

A konferencia zárásaként felhívás hangzott el a régiók civil szervezetei részére a népi hagyományok további kutatására, ápolására és az egyesületek együttműködésére.

Délután egy órától a fesztivál résztvevőinek látványos felvonulását tekinthette meg a nagy létszámú közönség, láthatták a Hevesi Fúvós és Mazsorette Együttest, az abádszalóki és a kunmadarasi Hagyományőrző Lovas Egyesület csikósait, lovas és talpas íjászait, a vendégeket szállító hintókat, a lengyel népi együttest és zenekart, a bakcamadarasi és tiszafüredi néptáncosokat, akiket a Pipás népzenekar kísért.

14 órakor a Szabadtéri Színpadon zajló ünnepélyes megnyitó után a világhírű orosz Kristall Balalajka népi együttes műsorában gyönyörködhettek a nézők.

15 órától a lovasok és íjászok tartottak bemutatót, 16 órától a felvonuláson résztvevő külföldi és magyar néptánccsoportok adtak folklórműsort. Közben a fesztivál résztvevői Work–shopokban cseréltek tapasztalatot, melynek során gyakorlatban is megismerkedhettek a gyermekjátékokkal, felnőtt erő és ügyességi játékokkal, valamint családi és logikai játékokkal. A „Falusi Vír-tusa” versenyeken (lengőteke, hordólovaglás, kiscsúszka, petanque, különböző dobójátékok, íjászat, gólyaláb, kötélhúzás) mérték össze erejüket a játékos kedvűek, lány-fiú, női-férfi és családi kategóriában, melynek győztese a pápai Czuczai család lett, akikhez hasonlóan a kategóriák legjobbjai tárgyjutalomban és díszes serlegben részesültek.

Este nagysikerű nemzetközi táncház zárta a napi programot.

20-án a résztvevő csoportok tapasztalatcseréjével folytatódott a program, délután pedig a „Ki a legény a gáton?” elnevezésű hagyományos erős emberek vetélkedőjén izgulhatott, szurkolhatott a nagyszámú közönség. Tíz versenyző öt versenyszámban mérte össze erejét (sziklanyomás, söröshordódobás, autótartás, óriás gumikerék átfordítása és egy összetett pakolós szám, amely zsákemelést, zsák vállra vevést, 180 kg-os súly emelvényre rakását és hordópakolást tartalmazott). A versenyt Forgács Gábor bajai erős ember nyerte meg.

Az esti program során az István, a király rockopera került bemutatásra, melyet Varga Mihály országgyűlési képviselőnk és Bordás Imre polgármester nyárbúcsúztatója és a látványos tűzijáték követett.

A konferencián elhangzott előadások és hozzászólások teljes anyag megtekinthető lesz a www.nepijatek.hu egyesületi honlapon.

 

Kiss András
az egyesület elnöke

Szekrényes István képgalériái:
Felvonulás
Fesztivál
Konferencia
Táncház